Zupa grzybowa ze świeżych grzybów: sprawdzony przepis

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Grzybowa ze swieżych grzybów to typowojesienne zupa z darów lasu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa, zrobiona ze świeżych grzybów, zachowuje cały ich aromat i niepowtarzalny smak. Nie potrzebuje wymyślnych przypraw i dodatków, zawsze doskonale smakuje. Jak zrobić pyszną zupę grzybową? 

Składniki

  • mieszane grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki czy inne jakie akurat dał las
  • łyżka masła
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • 2 małe marchewki, pietruszka, łodyga selera naciowego, kawałek pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz, szczypta majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby obrać, umyć, pokroić grubo. Przesmażyć krótko na maśle.

  • Warzywa obrać i umyć, pokroić drobno, tylko ziemniaki w grubszą kostkę.

  • Podgotować warzywa i ziemniaki ze skrzydełkami w lekko osolonej wodzie.

  • Wyjąć skzrydełka, dołożyć podsmażone grzyby (bez masła ze smażenia).

  • Gotować razem 15 minut.

  • Popieprzyć, zaprawić śmietaną, posypać natką pietruszki.