Zupa grzybowa z wolnowaru: przepis na danie ze slow cookera

Zupa grzybowa z wolnowaru: przepis na danie ze slow cookera

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe Crock-Pot

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną przyrządzona w wolnowarze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa grzybowa z wolnowaru - to przepis specjalnie przygotowany aby zainspirować właścicieli wolnowaru  w okresie wigilijnym i świątecznym. Przyrządzenie tej grzybowej w wolnowarze zapewni niezapomniane wrażenia smakowe.

Składniki

  • cebula 2 szt.
  • grzyby (mrożone) 200 g
  • marchew 2 szt.
  • tymianek 2 gałązki
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele ang. 4 szt.
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • korzeń pietruszki 2 szt.
  • ziarna pieprzu 5 szt.
  • olej 25 ml
  • oliwa 25 ml
  • sól (do smaku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczone grzyby zalewamy zimna wodą. Cebule kroimy na pół, inne warzywa na 3 części – wszystko polewamy oliwą i olejem.  Wkładamy do piekarnika (całość w żaroodpornym naczyniu na 220 stopni na 20 min).

  • Po zapieczeniu warzyw, dodajemy grzyby oraz wodę w której je odmaczaliśmy, następnie dorzucamy zioła i ziarna pieprzu, wszystko zalewamy 1 litrem wody.

  • Na wolnowarze (Crock-Pot) ustawiamy funkcję grzania HIGH i gotujemy 2,5h w urządzeniu.

  • Podajemy z kaszą gryczaną albo z łazankami.

Receptura inspirowana przepisem Darka Kuźniaka - ambasadora marki Crock-Pot

tip dnia

Jeśli nie mamy wolnowoaru z tych samych składników możemy ugotować zupę w tradycyjny sposób.