Rozgrzewająca zupa z brązowych pieczarek

Rozgrzewająca zupa z brązowych pieczarek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała zupa na jesienne słoty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewająca zupa z brązowych pieczarek to jesienna propozycja zupy dla całej rodziny. Choć w przepisie używa się białego wina, to trzeba pamiętać, że cały alkohol ulotni się podczas gotowania, zostanie tylko czysty smak. Dodatek pikantnej musztardy sarepskiej podkręca smak zupy. To nie jest zwykła pieczarkowa, to aksamitny balsam rozgrzewający zziębnięte jesiennymi przeciągami ciało. 

Składniki

  • 300 g brązowych pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml białego wina

  • 1 czubata łyżka masła

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 300 ml śmietany 12%

  • 300 ml wody

  • sól, pieprz i suszony tymianek do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • W szerokim rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pieczarki i smażyć, aż zredukuje się płyn, który z nich wycieknie. Zazwyczaj potrzeba na to 6-8 minut. Kilka ładnie zrumienionych plasterków można zachować do dekoracji.

  • Dodać cebulę i czosnek i smażyć dalej do zeszklenia. Zajmie to 3-5 minut.

  • Wlać białe wino i smażyć jeszcze 1-3 minuty.

  • Dodać musztardę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i tymianek. Smażyć 1 minutę.

  • Dolać wodę i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia.

  • Zupę zmiksować.

  • Podawać z drobnym makaronem lub grzankami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7