Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w 15 minut

Kapitalna zupa pieczarkowa z białą fasolą: gotowa w 15 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pieczarkowa z białą fasolą to niecodzienny przepis. Zupa jest smaczna, ma łagodny grzybowy smak i jest dobrym źródłem skrobi, dzięki dodatkowi ziaren fasoli. My wolimy wybierać fasolę z puszki, to bardzo ułatwia codzienne gotowanie, ale można oczywiście dobrej jakości suchą fasolę wcześniej namoczyć i ugotować w bulionie. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki przebrać, opłukać, pokroić w plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pokrojone pieczarki i warzywa. Dusić, aż cebula się zeszkli, a pieczarki stracą na objętości.

  • Wlać bulion, dodać fasolę odsączoną z płynu, doprowadzić do wrzenia.

  • Przyprawić solą i pieprzem.

  • Podawać posypaną natką pietruszki. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5