Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Jak zrobić zupę z suszonych grzybów? Przepis na pyszną zupę grzybową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszną zupę grzybową z grzybów suszonych przygotowujemy najczęściej na Wigilię

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba świeżych grzybów, by ją przygotować. Wystarczą te suszone. Jak zrobić grzybową z suszonych grzybów? wypróbujcie ten znakomity przepis na domową grzybową! 

Składniki

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 4-5 ziemniaków
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 22%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzień wcześniej (najlepiej na noc) płuczemy grzyby i zalewamy 2 litrami wody.

  • Następnego dnia gotujemy wodę, dodając umytą wcześniej marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i średniej wielkości cebulę.

  • Po godzinie, gdy warzywa są miękkie, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

  • Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Cebulę wyrzucamy.

  • Mieszamy śmietanę, dodając łyżeczkę mąki. Dodajemy do niej dwie łyżki gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę powoli wlewamy do zupy, energiczne mieszając.

  • Zupę grzybową doprawiamy solą i pieprzem. Można podawać ją z makaronem.