Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa borowikowa z tymiankiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grzybowa borowikowa - zupa krem z najsmaczniejszych polskich grzybów suszonych może z powodzeniem zagościć na wigilijnym stole. Ta świąteczna potrawa zyska na aromacie, jeśli dodamy do niej suszony tymianek a orzechy dodadzą jej chrupkości.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 obrana i opalona nad ogniem cebula
  • 15 g suszonych prawdziwków
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany do zup
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka uprażonych orzechów (włoskich lub ziemnych lub orzeszków pinii)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyć i obrać. Ugotować z nich  bulion.

  • Opłukane grzyby zalać szklanką wody i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby odcedzić (płyn z moczenia grzybów zachować), pokroić na kawałki.

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

  • Rozgrzać masło na patelni, dodać grzyby i cebulę, smażyć, aż cebula zmięknie (5 minut).

  • Grzyby z cebulą przełożyć do garnka, zalać bulionem i płynem z moczenia grzybów, wsypać rozmaryn. Gotować na małym ogniu około 1 i 1/2 godz.

  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do zupy 20 minut przed końcem gotowania. Gdy będą miękkie, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę i wymieszać.

  • Podawać posypaną orzechami i żółtym serem.