Gryczany krupnik z pieczarkami: pożywna i zdrowa zupa

2021-03-29
Gryczany krupnik na kurczaku z pieczarkami: pożywna i zdrowa zupa
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Gryczany krupnik ugotowany na kurczaku z dodatkiem pieczarek to doskonała zupa dla całej rodziny. Taki krupnik jest pożywny i zdrowy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody
  • 2 tylne ćwiartki lub połówka kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka zalać zimną wodą, dodać marchewkę i podpieczoną cebulę. Posolić do smaku. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć i obrać mięso, a następnie pokroić.
  • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na maśle.
  • Do zupy dodać usmażone pieczarki, kaszę i listek laurowy. Gotować, aż kasza będzie miękka.
  • Dodać do zupy pokrojone mięso. 
  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki.