Gryczany krupnik na kurczaku z pieczarkami: pożywna i zdrowa zupa

Gryczany krupnik na kurczaku z pieczarkami: pożywna i zdrowa zupa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gryczany krupnik ugotowany na kurczaku z dodatkiem pieczarek to doskonała zupa dla całej rodziny. Taki krupnik jest pożywny i zdrowy. 

Składniki

  • 1,5 l wody

  • 2 tylne ćwiartki lub połówka kurczaka

  • 250 g pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 liść laurowy

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka zalać zimną wodą, dodać marchewkę i podpieczoną cebulę. Posolić do smaku. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć i obrać mięso, a następnie pokroić.

  • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na maśle.

  • Do zupy dodać usmażone pieczarki, kaszę i listek laurowy. Gotować, aż kasza będzie miękka.

  • Dodać do zupy pokrojone mięso. 

  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5