Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków!

Flaczki z boczniaków: przepis na zupę ze zdrowych boczniaków!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Flaczki z boczniaków to doskonała zupa o pikantnym smaku - rozgrzewająca i łatwa do przyrządzenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Flaczki z boczniaków to doskonała zupa na chłodniejsze dni. Ponieważ nie ma w niej mięsa - zasmakuje też wegetarianom. No i przygotowana jest z boczniaków, które są bardzo zdrowe. Polecamy używanie ich do przygotowania wielu potraw.

Składniki

  • 800 g boczniaków
  • 2-3 marchewki
  • duża pietruszka albo 2 mniejsze
  • kawałek selera jak na rosół
  • cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, imbir, majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa pokroić w kostkę, boczniaki w paski przypominające flaczki.

  • Warzywa i grzyby podsmażyć na oleju aż zmiękną.

  • Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy i  gotować do miękkkości

  • Z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy, zagotować.

  • Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z pieczywem.

  •