Zupa pieczarkowa - prosty przepis

Zupa pieczarkowa - prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa pieczarkowa wychodzi każdemu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Jak zrobić klasyczną zupę pieczarkową? Przepis na pieczarkową z makaronem lub ziemniakami jest prosty i poradzą sobie z nim nawet niedoświadczeni gotujący. Podajemy łatwy przepis na gęstą jak krem zupę pieczarkową z natką pietruszki. Taką, jak u mamy. 

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • śmietanę minimum 18% opakowanie 180 g

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy pieczarki, marchewki i ziemniaki; pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle.

  • Surową marchewkę trzemy na tarce na duże wiórki.

  • Ziemniaki kroimy na dość drobną kostkę.

  • Do uprzednio przygotowanego wrzącego bulionu wrzucamy dodatki w kolejności: podsmażone pieczarki, ziemniaki, marchewka. Gotujemy aż dodatki będą miękkie.

  • Zestawiamy zupę z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną.

  • Pieczarkową podajemy z drobno posiekaną pietruszką, którą posypujemy zupę już w miseczce lub talerzu i grzankami z bagietki, ale nie do posypania, lecz w kromkach.  

tip dnia

Jeśli chcemy szybko ugotować zupę, zawsze powinniśmy mieć w zapasie bulion lub wywar warzywny. Używa się go do niemal wszystkich rodzajów zup. Dlatego raz w tygodniu warto ugotować duży garnek rosołu i czysty wywar, bez mięsa i warzyw podzielić na porcje, a następnie zamrozić. Mamy wówczas bazę do przygotowania trzech, czterech zup.