Słone ziemniaki po katalońsku z soslem aïoli

Słone ziemniaki po katalońsku z soslem aïoli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słone ziemniaki po katalońsku z sosem aïoli mogą stanowić samodzielne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaki po katalońsku z sosem aïoli to pomysł na urozmaicenie obiadu. Świetnie sprawdzą się zarówno do dań mięsnych i rybnych, ale znakomicie pasują również na przykład do sadzonego jajka.

Składniki

  • 1,5 kg małych ziemniaków

  • 400 g soli

  • 1 główka czosnku

  • oliwa

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaku wyszorować i ugotować w mundurkach w mocno osolonej wodzie.

  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć w moździerzu na jednolitą masę.

  • Cienkim strumieniem dolewać do czosnku oliwę i ucierać sos, aż stanie się biały i gęsty.

  • Ziemniaki podawać polane olejem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5