Ziemniaki pieczone w boczku - ziemniaczane wulkany na smutki

2021-03-29
Ziemniaki pieczone w boczku - ziemniaczane wulkany na smutki
Autor: Shutterstock Ziemniaki zawinięte w plastry boczku i upieczone doskonale smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym
łatwy
20 min
4

Ziemniaki pieczone w boczku to doskonałe danie na pocieszenie - łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo pyszne. Wystarczą ziemniaki, cebula, kilka plastrów boczku, kawałek żółtego sera i pyszna kolacja gotowa. Świetnie smakują z piwem lub kieliszkiem białego wina,

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 małych, równej wielkości ziemniaków
  • duża cebula
  • 12-24 plasterków boczku (zależy od wielkości ziemniaków i plasterków)
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1/2 filiżanki bulionu
  • 12 dużych kostek sera gouda
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, podgotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
  • Cebulę obrać, pokroić na 12 plastrów.
  • Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć plasterek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Gdyby boczek nie chciał przylegać, spiąć wykałaczką.
  • Na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym.
  • Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.