Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki

Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki pieczone a'la pizzerinki to przepis na doskonałą przekąskę na imprezę. Można je podać jako samodzielny obiad bezmięsny albo jako dodatek do uroczystego obiadu.

Składniki

  • 1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • pęczek bazylii
  • 4 pomidory
  • papryka
  • 20 dag sera mozarella
  • 3 – 4 łyżki oliwek
  • łyżka marynowanych papryczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Listki bazylii zmiksować z obranymi ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15 minut.

  • Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.

  • Mozarellę pokroić w plasterki. Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami.

  • Włożyć na najwyższy poziom piekarnika, nagrzanego do 220°C i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni. 

  • Udekorować papryczkami i listkami bazylii. Doprawić.