Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę

2021-11-14
Placki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane - klasyka klasyki!
łatwy
30 min
4

Placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Aby urozmaicić ich smak można je wzbogacić dodatkami takimi jak cebula, zioła, ser żółty czy jabłka.  Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany; placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

SKŁADNIKI

  • 6 dużych ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub grubych oczkach - w zależności od upodobań.
  • Dodać mąkę, jajka i drobniutko posiekaną cebulkę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączać na papierowym ręczniku.
  • Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, placuszki będą wtedy bardziej puszyste.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria Pomysły na dania z gotowanych ziemniaków - nie marnuj, wykorzystaj!