Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę

Placki ziemniaczane: klasyczny przepis na klasyczną potrawę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Placki ziemniaczane - klasyka klasyki!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych ziemniaków z dodatkiem jaj, mąki i przypraw. Aby urozmaicić ich smak można je wzbogacić dodatkami takimi jak cebula, zioła, ser żółty czy jabłka.  Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany; placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków

  • 3-4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • cebula

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych lub grubych oczkach - w zależności od upodobań.

  • Dodać mąkę, jajka i drobniutko posiekaną cebulkę.

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączać na papierowym ręczniku.

  • Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, placuszki będą wtedy bardziej puszyste.