Oszczędne i przepyszne kotlety ziemniaczano-orzechowe

2021-03-29
Oszczędne i przepyszne kotlety ziemniaczano-orzechowe
Autor: Shutterstock Kotlety ziemniaczano-orzechowe to pyszne danie bezmięsne.
łatwy
30 min
4

Zwykłe kotlety ziemniaczane nabierają wykwintnego smaku i charakteru, gdy dodamy do nich mielone włoskie orzechy. Takie kotlety znakomicie smakują z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, a po ostygnięciu obrać i utłuc na gładka masę.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osączyć i posiekać.
  • Do ziemniaków dodać orzechy, jajko, posiekaną cebule i natkę oraz 4 łyżki bułki tartej. Doprawić.
  • Z masy formować niewielkie kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na złoty kolor.