Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem

2021-03-29
Aleksandra Kuźniar
Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem
Autor: Shutterstock Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem
łatwy
15 min
4

Młode ziemniaki. Czekamy na nie z utęsknieniem całą zimę i  przedwiośnie, a gdy się pojawią, nawet te zagraniczne, nic nie zdoła nas powstrzymać. Młode ziemniaki z boczkiem i parmezanem doskonale będą smakowały w towarzystwie sadzonego jajka i zsiadłego mleka, maślanki bądź kefiru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 młody por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 150 g boczku wędzonego lub parzonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie myjemy młode ziemniaki. Nie obieramy ich tylko kroimy na pół i wrzucamy do garnka z osoloną wodę. Gotujemy do miękkości.
  • W tym czasie siekamy pora i czosnek oraz boczek. Podsmażamy boczek na małym ogniu. Nie dodajemy masła ani oliwy, tylko czekamy aż tłuszcz z boczku się wytopi. Następnie wrzucamy pora i czosnek i przesmażamy aż por zmięknie.
  • Odcedzamy ziemniaki. Następnie delikatnie skrapiamy je cytryną (nabiorą wtedy kruchości).
  • Do tak przygotowanych ziemniaczków wrzucamy zawartość patelni z porem i boczkiem i wstrząsamy garnkiem, aby składniki się wymieszały.
  • Posypujemy parmezanem. Tak przygotowane danie można zjeść z kefirem albo same. Smacznego!
Aleksandra Kuźniar