Młode ziemniaki pieczone na ostro

Młode ziemniaki pieczone na ostro

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone ziemniaki na ostro nie mają sobie równych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode ziemniaki pieczone na ostro będą tak ostre, jak tylko zechcecie. Wszystko zależy od tego ile dodacie płatków ostrej papryki. Pieczone ziemniaki ze świeżym szczypiorkiem to pyszne danie samodzielne lub świetny dodatek do pieczonego mięsa. Jeśli pieczecie mięso, to na 20 minut przed końcem pieczenia wstawcie na drugą półkę brytfannę z tymi pysznymi ziemniakami i gotowe!

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków drobnych

  • 1 pęczek cebuli dymki razem ze szczypiorem

  • 6 ząbków czosnku

  • sól morska

  • mielony pieprz

  • ostra papryka w płatkach

  • olej roślinny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki oskrobać lub bardzo cienko obrać. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut.

  • Od cebuli odciąć szczypior zachować. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Blachę do pieczenia lub brytfannę posmarować olejem. Wrzucić podgotowane ziemniaki, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, skropić olejem, wszystko razem wymieszać. Ziemniaki powinny zostać pokryte olejem i przyprawami.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec do zrumienia. 

  • Podawać posypane posiekanym szczypiorem. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1