Katalońskie ciasteczka
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Ziemniaki są uniwersalne, bo nadają się do wypieku ciast, ciasteczek oraz pieczywa.
SKŁADNIKI
- 500 g zmielonych migdałów
- 350–400 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- jajko
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
- orzeszki pinii, wiórki kokosowe, mak, kandyzowane wiśnie, kakao, cynamon, posiekane lub zmielone migdały czy pistacje, orzechy laskowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować ziemniaki z cukrem na purée – ziemniaki się rozwodnią. Dodać resztę składników i połączyć w zwartą masę.
- Uformować z niej kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca, można obtaczać kulki w mące pszennej.
- Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych.
- W części ciastek pośrodku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie.
- Piec w 160ºC przez 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?