Jajko zapiekane w ziemniaku: przepis na oryginalną przekąskę dla rodziny + WIDEO

Jajko zapiekane w ziemniaku: przepis na oryginalną przekąskę dla rodziny + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajko zapieczone w ziemniaku to doskonały pomysł na danie na bezmięsny obiad czy ciepłą kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajko zapiekane w ziemniaku to smaczna i całkiem pożywna przystawka, którą możesz podać swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni!

Składniki

  • 2 ziemniaki średniej wielkości

  • 4 jaja

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

  • szczypta pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj w łupinach, odsącz i wystudź.

  • Szpinak wrzuć do garnka z grubym dnem, całość umieść na średnim ogniu.

  • Mieszaj, aż szpinak osiągnie konsystencję papki.

  • Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oliwy.

  • Dodaj do mąki szpinak i dokładnie wymieszaj, nie dopuszczając do powstania grudek.

  • Całość dopraw roztartym w moździerzu czosnkiem z solą i wymieszaj wszystko ponownie.

  • Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem lub oliwą, wypełnij je szpinakiem do 2/3 objętości.

  • Na szpinaku ułóż połówki obranych ze skóry i lekko wydrążonych ziemniaków.

  • Połówki ziemniaków wciśnij w szpinak, aby nie wystawały ponad jego powierzchnię.

  • W wydrążonych miejscach w połówkach ziemniaków wybijaj całe jajko, oprósz je solą i pieprzem.

  • Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj, korzystając z programu opiekania z góry przez 15 minut, aż białko jajka się zetnie a żółtko pozostanie apetycznie płynne.

Nie masz czasu gotować ziemniaków? Możesz zapiec jajka w bułce - zobacz jak to zrobić!