Jajko zapiekane w ziemniaku: przepis na oryginalną przekąskę dla rodziny

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Jajko zapiekane w ziemniaku: przepis na oryginalną przekąskę dla rodziny
Autor: Shutterstock Jajko zapieczone w ziemniaku to doskonały pomysł na danie na bezmięsny obiad czy ciepłą kolację.
łatwy
30 min
4

Jajko zapiekane w ziemniaku to smaczna i całkiem pożywna przystawka, którą możesz podać swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni!

Nie masz czasu gotować ziemniaków? Możesz zapiec jajka w bułce - zobacz jak to zrobić!

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w łupinach, odsącz i wystudź.
  • Szpinak wrzuć do garnka z grubym dnem, całość umieść na średnim ogniu.
  • Mieszaj, aż szpinak osiągnie konsystencję papki.
  • Na patelni zrumień mąkę z dodatkiem oliwy.
  • Dodaj do mąki szpinak i dokładnie wymieszaj, nie dopuszczając do powstania grudek.
  • Całość dopraw roztartym w moździerzu czosnkiem z solą i wymieszaj wszystko ponownie.
  • Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem lub oliwą, wypełnij je szpinakiem do 2/3 objętości.
  • Na szpinaku ułóż połówki obranych ze skóry i lekko wydrążonych ziemniaków.
  • Połówki ziemniaków wciśnij w szpinak, aby nie wystawały ponad jego powierzchnię.
  • W wydrążonych miejscach w połówkach ziemniaków wybijaj całe jajko, oprósz je solą i pieprzem.
  • Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj, korzystając z programu opiekania z góry przez 15 minut, aż białko jajka się zetnie a żółtko pozostanie apetycznie płynne.
Dorota Kalita-Typa