Fioletowa zupa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Popularna kartoflanka jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna. Tym razem w wersji fioletowej, bo z ziemniakami o miąższu fioletowym.
SKŁADNIKI
- 800 g fioletowych ziemniaków
- 600 ml bulionu warzywno-drobiowego
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować do miękkości.
- Obraną cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzoną zupę blendować do czasu, aż jej konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodać śmietanę i koperek.
- Zupę można też podawać z grzankami.
- Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby