Fioletowa zupa ziemniaczana: kartoflanka z purpurowym ziemniaków

Fioletowa zupa ziemniaczana: kartoflanka z purpurowym ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kartoflanka też może zachwycać kolorem, wystarczy sięgnąć po kolorowe ziemniaki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popularna kartoflanka jest bardzo pożywna, łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna. Tym razem w wersji fioletowej, bo z ziemniakami o miąższu fioletowym.

Składniki

  • 800 g fioletowych ziemniaków

  • 600 ml bulionu warzywno-drobiowego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • łyżka masła

  • 4 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać bulionem i gotować do miękkości.

  • Obraną cebulę drobno pokroić, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  • Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzoną zupę blendować do czasu, aż jej konsystencja będzie jednolita. Na koniec dodać śmietanę i koperek.

  • Zupę można też podawać z grzankami.

  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 0