Białoruskie draniki: łatwy przepis na placki ziemniaczane z mięsem

Białoruskie draniki: łatwy przepis na placki ziemniaczane z mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Sycące i smaczne białoruskie tradycyjne placki z mięsem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • jajko

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Mięso doprawić solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżkę masy ziemniaczanej, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • Usmażone draniki wyłożyć z powrotem na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut.

  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 3,5