Beszamel poleca książkę "Ziemniaki w roli głównej"

2019-09-24 6:42

Statystyczny Polak spożywa ok. 96 kg ziemniaków rocznie. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawiają się co rusz nowe ich odmiany. Niektóre wyglądają wręcz kosmicznie, bo kto widział ziemniaki fioletowe czy purpurowe. A tymczasem okazuje się, że warto włączyć je do domowego menu. Te odmiany są równie wartościowe dla naszego organizmu, co „zwykłe” ziemniaki. Książkę „Ziemniaki w roli głównej” poświęciliśmy temu jednemu warzywu, przypominając swojskie smaki i namawiając do częstszego sięgania po to wartościowe warzywo.

Ziemniaki w roli głównej
Autor: Archiwum Swojskie smaki do każdej kuchni
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

W książce „Ziemniaki w roli głównej” znajdziesz informacje o:

– wartościach odżywczych ziemniaków – rozwiewamy wątpliwości i mity dotyczące kaloryczności, indeksu glikemicznego oraz tego dla kogo są wskazane, a kto musi kontrolować ich spożycie;

– diecie ziemniaczanej – na czym polega i komu jest polecana;

– nowościach na rynku – ziemniakach o miąższu niebieskim, purpurowym i fioletowym –  jak je wykorzystywać w kuchni;

– typach kulinarnych i odmianach – podpowiemy, które do czego się najlepiej nadają (np. na placki, na puree, na frytki);

– jak wybierać, rozpoznawać na rynku te zdrowe i dobre, gdzie i jak przechowywać;

– sposobach obróbki termicznej – które typy najlepiej piec, które gotować w wodzie, a które na parze itp.

– przyprawach i sosach, które dobrze łączą się z ziemniakami.

Piszemy też o tym, jak nie marnować ziemniaków, np. pozostałych z obiadu – jakie pyszne dania można z nich zrobić na drugi dzień. 

Jest też 90 przepisów na: sałatki, zupy, puree, placki, kluski, kotlety, pyzy, kartacze, nadziewane i zapiekane na wiele sposobów, zapiekanki (np. ziemniaki po napoleońsku), baby i kiszki ziemniaczane, frytki i chipsy.

Inspiracje czerpiemy z kuchni polskiej, ale i litewskiej, rosyjskiej, francuskiej, hiszpańskiej, angielskiej, włoskiej.

Polecamy przepisy z książki „Ziemniaki w roli głównej”:

Tradycyjna niemiecka sałatka Fioletowa zupaBaba zaparzanaKatalońskie ciasteczka Białoruskie draniki

Książkę „Ziemniaki w roli głównej” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby