Baba ziemniaczana zaparzana

Baba ziemniaczana zaparzana

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaczana baba zaparzana skusi niejednego amatora swojskich smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Smaczna, pożywna, ale wymaga trochę pracy. Można ją wzbogacić resztkami gotowych mięs. Baby ziemniaczane są dobre zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsze następnego dnia po odgrzaniu. No oczywiście najlepiej smakują z zimnym mlekiem.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mleka

  • 20 g masła

  • cebula

  • sól, pieprz

  • tłuszcz do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, następnie dobrze odcisnąć, najlepiej przez czyste płótno.

  • Zagotować mleko i wrzącym zalać masę ziemniaczaną. Obrać cebulę, drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków.

  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  • Piec około godziny. Babę podawać gorącą, polaną śmietaną lub z sosem grzybowym.

  • Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ocena: 2,7