Owsianka: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

2021-08-10 15:38

Owsianka na śniadanie: czy to z owocami i bakaliami, czy łyżeczką konfitur albo miodu czy z jogurtem - jest nie tylko smaczna, ale lekka i bardzo zdrowa. Poznaj zalety i właściwości owsianki!

Owsianka: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Autor: Shutterstock Płatki owsiane z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców to śniadanie, które zapewnia zdrowie

Płatki owsiane to samo zdrowie, zawierają cenne składniki pokarmowe i są idealnym produktem na śniadanie. Niestety są zbyt mało doceniane i wykorzystywane w codziennej diecie. Warto więc to zmienić. Owsianka jest idealną potrawą na śniadania. To bardzo dobre źródło węglowodanów, wielu cennych mikroelementów i witamin. Jakie właściwości ma owsianka i dlaczego warto ją jeść?

Płatki owsiane są źródłem:

  • białka, 
  • węglowodanów, 
  • błonnika, 
  • tłuszczu, 
  • witamin,
  • soli mineralnych.

Codziennie spożywana owsianka poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu, a to dzięki witaminom B6 i B1 oraz kwasowi pantotenowemu. Obniża też poziom "złego" cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych.

Owsianka z orzechami na wzmocnienie odporności

Płatki owsiane są wskazane dla cukrzyków, gdyż wyrównują poziom cukru i insuliny w organizmie. Są idealne dla osób będących na diecie. Owsianka zawiera mało kalorii, a dzięki błonnikowi wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości. Jednocześnie poprawia pracę jelit i chroni przewód pokarmowy - dzięki zdolności tworzenia śluzu, który leczy podrażnienia błony śluzowej.

Owsianka: na co pomaga?

Owsianka, ze względu na dużą zawartość błonnika pomaga na pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie owsianki przeciwdziała wzrostowi poziomu glikozy we krwi. Przeciwutleniacze zawarte w owsiance hamują wolne rodniki, a w połączeniu z krzemem i cynkiem wzmacniają tkankę łączną, kości i skórę.

Mikroelementy z owsianki wspomagają odmładzanie organizmu i właściwie nawilżają skórę. Zawarta w owsiance witamina B6 poprawia pamięć i daje lepszą koncentrację i szybsze przyswajanie wiedzy, witamina B1 i kwas pantotenowy pomaga zwalczyć zmęczenie i rozdrażnienie.

Owies zawiera też substancje antydepresyjne. To nie koniec - tłuszcz zawarty w owsiance jest bardzo zdrowy. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy.

I jeszcze jedna, bardzo ważna zaleta owsianki, spożywana regularnie na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała.