Żeberka duszone ze śliwkami: pomysł na obiad

Żeberka duszone ze śliwkami: pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żeberka ze śliwkami to pyszne danie kuchni staropolskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowina to mięso delikatne i soczyste, które dostarcza mnóstwa energii. Co prawda nie należy do najchudszych, ale właśnie tłuszczyk podkręca wszystkie smaki. Podajemy przepis na pyszne żeberka duszone ze śliwkami, czyli intrygującą kompozycję wytrawnych oraz słodkich aromatów.

Składniki

  • 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych

  • 2 łyżki smalcu lub oleju słonecznikowego

  • garść suszonych śliwek, najlepiej podwędzanych

  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka pokroić na kawałki, obsmażyć na rumiano na smalcu. Podlać wodą, dodać przyprawy i śliwki.

  • Dusić pod przykryciem, w połowie posolić. Miękkie żeberka i przyprawy wyjąć, do sosu dodać miód, zmiksować. Włożyć mięso i podgrzać przed podaniem.

Ocena: 4