Trzy najlepsze SPRAWDZONE przepisy na żeberka

2017-06-13 10:57

3 klasyczne sposoby przyrządzania żeberek: po polsku, po kreolsku, po kantońsku. Wszystkie warte grzechu!  Wykorzystaj je po kolei i znajdź swojego faworyta!

Trzy najlepsze, SPRAWDZONE przepisy na żeberka
Autor: thinkstockphotos.com Trzy najlepsze, SPRAWDZONE przepisy na żeberka

Spis treści

  1. Żeberka po polsku
  2. Żeberka po kreolsku
  3. Żeberka po kantońsku

Żeberka to produkt ten jest niedrogi, a można z niego przyrządzić bardzo pomysłowe danie na obiad lub na przyjęcie. Wszystko zależy od dodatków i odpowiednio dobranej marynaty. Bo najlepiej smakują właśnie wtedy, gdy przed upieczeniem zamarynujemy je w przyprawach.

Żeberka po polsku

Dla wielbicieli specjałów polskiej kuchni. Zaletą przepisu jest jego prostota: żeberka w tej wersji praktycznie „robią się same”.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych,

łyżka majeranku,

sól,

pieprz,

łyżka sosu sojowego,

kieliszek wódki,

1-2 łyżki mąki,

3 łyżki oleju,

1 kg kiszonej kapusty z marchewką,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

mielony kminek,

2 cebule

Przygotowanie: żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć majerankiem, skropić sosem sojowym i wódką, odstawić na noc do lodówki.

Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Do szerokiego garnka włożyć kapustę, dolać tyle wody, przykryła kapustę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i sporą szczyptę kminku. Kapustę gotować 30 minut od zawrzenia.

Cebule posiekać i podsmażyć na złoto na tłuszczu ze smażenia żeberek, dołożyć do kapusty. Dołożyć żeberka, lekko wymieszać tak, by kapusta przykryła żeberka, dusić na małym ogniu jeszcze ok. 2 godzin, w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ziemniakami. 

Żeberka po kreolsku

Polecamy je amatorom egzotyki z Karaibów i dań słodko-kwaśnych o korzennej nucie.  

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych,

3 łyżki miodu,

3 łyżki keczupu,

łyżeczka sosu sambal oelek,

sól,

pieprz,

puszka ananasa,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

garść świeżego oregano,

2 banany,

łyżka soku z cytryny,

2 łyżki oleju,

2 łyżki płatków migdałowych,

¼ łyżeczki mielonych goździków,

łyżeczka suszonego tymianku,

pieprz cayenne,

kawałek cynamonu,

puszka krojonych pomidorów,

cukier,

papryczki chili do dekoracji.

Przygotowanie: żeberka podzielić na porcje, włożyć do wrzątku na 10 minut, wyjąć, osączyć. Wymieszać miód z sosem sambal oelek, keczupem, szczyptą soli i pieprzu, tą marynatą natrzeć żeberka, włożyć na 30 minut do lodówki. Żeberka ułożyć na blasze i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.

Ananasa osączyć i pokroić, zalewę zachować. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć, oregano posiekać. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i płatki migdałowe. Dołożyć ananasa, oregano, tymianek, goździki, cynamon i szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Dodać pomidory z puszki i sok z ananasa, wszystko wymieszać i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać  banany i dusić jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć kawałek cynamonu, sos przyprawić solą i pieprzem, dołożyć upieczone żeberka, chwilę podgrzewać. Wyłożyć na półmisek, udekorować papryczkami chili.

Żeberka po kantońsku

Dla amatorów kuchni azjatyckiej. Imbir i marynata nadają mięsu ciekawy egzotyczny aromat.

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych,

2 łyżki sosu sojowego,

4 łyżki sosu ostrygowego,

4 łyżki sosu hoisin,

2 łyżki śliwowicy lub śliwkowej nalewki,

nieduży kawałek świeżego imbiru,

2 ząbki czosnku,

pęczek dymki,

2 łyżki miodu,

2 łyżki powideł węgierkowych,

świeża kolendra

Przygotowanie: wymieszać sos sojowy, sos hoisin, sos ostrygowy i nalewkę śłiwkową, tą marynatą natrzeć żeberka (nie dzieląc na porcje), ułożyć na blasze, w której będą się piekły, odstawić do lodówki na noc. Cebulki dymki i czosnek posiekać, wymieszać z imbirem startym na drobnej tarce i tą mieszaniną posypać zamarynowane żeberka. Podlać odrobiną wody i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą.

Miód utrzeć z powidłami, posmarować wierzch mięsa i dopiec ok. 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać, zostawić w nim mięso na ok. 20 minut. Przed podaniem pokroić na porcje, posypać listkami kolendry i posiekanym szczypiorem dymki.