Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na soczyste grillowane żeberka

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na soczyste grillowane żeberka

Autor Zdjęcia: photos.com

Żeberka to klasyka grillowa. Jednak ich przyrządzenie wymaga nieco uwagi, nie jest tak proste jak pieczenie kiełbaski lub karkówki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane żeberka - danie smaczne, a przy tym banalnie proste do przygotowania. Żeberka w przepysznej glazurze to sprawdzony sposób na udanego grilla. Jego zaletą jest to, że praktycznie każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy. Podajemy przepis na soczyste żeberka z grilla.

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 8 ząbków czosnku
  • sos sojowy
  • 4 łyżki octu winnego
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, tymianek, słodka mielona papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żeberka umyć i pokroić pojedynczo wzdłuż kości. Wymieszać pół szklanki oliwy z taką samą ilością wody. Dodać ocet, przyprawy i sprasowany czosnek.

  • Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Aby żeberka jeszcze intensywniej przesiąkły smakiem i zapachem przypraw zostaw je w marynacie na całą noc.

  • Następnie przygotowujemy glazurę. W tym celu do niewielkiej miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy miód, musztardę oraz kilka kropli sosu sojowego.

  • Całość dokładnie mieszamy, jeśli są z tym trudności, dodajemy odrobinę ciepłej wody.

  • Zamarynowane żeberka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy z obu stron.

  • Gdy zmiękną, smarujemy je glazurą i grillujemy jeszcze około 5 minut. Gotowe!