Szparagi po polsku - sezonowa propozycja podania szparagów

2021-03-29
Szparagi po polsku - sezonowa propozycja podania szparagów
Autor: Shutterstock Szparagi po polsku posypane są rozdrobnionym jajkiem na twarso
łatwy
15 min
4

Szparagi są bardzo smaczne, a sezon na nie trwa krótko – warto więc je wtedy jeść! W tej wersji podawane są z żółtkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz jak obierać i gotować szparagi

SKŁADNIKI

  • pęczek białych lub zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • odrobina soli i cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, białe najlepiej obrać obieraczką do ziemniaków.
  • Cienkie szparagi gotować 3–4 minuty, grubsze 5–7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Zamiast gotować szparagi, można je wrzucić na grilla – będą jeszcze bardziej esencjonalne!
  • Masło roztopić. Przygotować żółtka. Odcedzone szparagi wyłożyć na ogrzany półmisek, polać masłem.
  • Żółtka przetrzeć przez sitko, posypując nimi szparagi. Danie można posypać posiekanym szczypiorkiem.