Placki z otrąb według przepisu doktora Dukana

Placki z otrąb według przepisu doktora Dukana

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placki z otrąb są zdrowe, pożywne i mają sporo cennego błonnika 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Placki z otrąb pszennych i owsianych to sztandarowe danie diety Dukana. Przepis na placuszki otrębowe znają pewnie wszyscy, którzy stosowali program diety proteinowej słynnego doktora. Placki z otrąb owsianych świetnie zastępują pieczywo, są zdrowe, lekkostrawne i zawierają dużo błonnika. Podpowiemy wam, co zrobić, aby placki z otrąb były jeszcze bardziej puszyste. Sekret tkwi w sposobie ich przyrządzania.

Składniki

  • 4 łyżki otrąb owsianych

  • 2 łyżki otrąb pszennych

  • 1 jajko

  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homogenizowanego

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywno i, wciąż ubijając, dodawaj po kolei po jednym żółtku.

  • Dodaj otręby owsiane i pszenne. Dodaj soli i pieprzu. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

  • Dodaj serek homogenizowany lub twarożek.

  • Nałóż połowę na patelnię i usmaż placki z obu stron aż do lekkiego zarumienienia.

Ocena: 0