Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami

Zostało ci puree ziemniaczane? Zrób zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna zapiekanka z tego, co zostało z poprzedniego dnia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zostało wam puree ziemniaczane z poprzedniego dnia? Bądźcie zaradni i zróbcie zapiekankę  z piersią kurczaka i pieczarkami. To łatwe danie z tego, co mamy pod ręką można modyfikować na różne sposoby. Można wykorzystać upieczone resztki kurczaka, gulaszu wieprzowego, czy po prostu smażonej kiełbasy lub boczku. Każda opcja będzie doskonała, dzięki pysznemu ciastu z puree ziemniaczanego. Do dzieła!

Składniki

  • 350 g puree ziemniaczanego z 3 gotowanych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 100 g mąki

  • 4 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 1 pierś kurczaka

  • sól i pieprz

  • 200 g pieczarek

  • 100 g sera typu mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do puree ziemniaczanego dodać 1 rozmącone jajko i 100 g, wymieszać na jednorodną masę.

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciąć z papieru krążek na dno, oraz długi prostokąt do wyłożenia boków formy. 

  • Ciasto ziemniaczane przełożyć do formy. Za pomocą zwilżonej w wodzie łyżki uformować w cieście dołek i wysokie boki. 

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Gdy cebula się smaży, pokroić pierś kurczaka na kawałki, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć do zrumienienia mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić do przestygnięcia.

  • Na patelnię dodać 2 łyżki oleju, rozgrzać i dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki, smażyć do zrumienia.

  • Do dołka w cieście włożyć usmażoną pierś kurczaka razem z cebulą, na wierzch wyłożyć pieczarki. 

  • Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec 25 minut.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, a wierzch siata przykryć startym serem, piec do rozpuszczeni i lekkiego zrumienia sera. 

  • Podawać od razu, najlepiej z surówką z zielonych warzyw.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5