Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami -  pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki zapiekane z pomidorami - smakowity sposób na danie zero waste

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z pomidorami to super pomysł na ciepłe danie na obiad lub kolację, pozwalające pysznie wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest  niedrogie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - wypróbujcie ten prosty przepis koniecznie!

Składniki

  • kilka plasterków wędzonego boczku

  • 4-5 średnich  ugotowanych ziemniaków

  • 4-5 pomidorów

  • 4 jajka

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Naczynie do zapiekania lub patelnię z grubym dnem wyłożyć plasterkami boczku.

  • Na nich ułożyć plasterki ziemniaków, posypać je ulubionymi ziołami i przyprawami.

  • Na warstwę ziemniaków wbić jajka, posolić lekko.

  • Przykryć jajka plastrami pomidorów, posypać solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika lub powolnie podgrzewać na małym ogniu, aż do chwili, gdy jajka się zetną, Podawać posypane posiekaną zieleniną.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8