Ziemniaki zapiekane z klopsikami

Ziemniaki zapiekane z klopsikami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki zapiekane z klopsikami to pyszne danie z jednej blachy. Idealne dla tych, co nie chcą lub nie mogą smażyć. Za jednym zamachem otrzymujemy wiejskie ziemniaczki i doskonałe klopsiki. Teraz wystarczy tylko podać sos pomidorowy i obiad gotowy. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 łyżek oleju

  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • oraz

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić ponownie do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Odcedzić.

  • Ziemniaki ułożyć na dnie blachy do pieczenia posmarowanej 1 łyżką oleju. Pozostały olej wymieszać z tymiankiem i suszonymi paprykami. Polać tą mieszaniną ziemniaki i wymieszać.

  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, tartą bułką oraz przyprawami. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki układać na ziemniakach.

  • Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.

  • Ziemniaki z klopsikami podawać z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6