Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki z kabaczkiem i pieczarkami zapiekane pod serowym sosem to doskonałe danie. Można również podać to jako dodatek do mięsa. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 kabaczek średniej wielkości

  • 250 g drobnych pieczarek

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 500 ml mleka

  • 100 g mozzarelli

  • 4 łyżki jogurtu

  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

  • oraz 1 łyżka masła do przygotowania naczynia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i kabaczki pokroić na plastry grubości 0,5 cm, pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki. 

  • Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Kabaczka posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci. 

  • W rondlu z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać mleko i zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać starty ser mozzarella i jogurt. Wymieszać.

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać naprzemiennie ziemniaki, kabaczka, pieczarki.

  • Polać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0