Dwukrotnie pieczone ziemniaki z serem i kiełbasą

2021-03-29
Ziemniaki z serem i kiełbasą - dwukrotnie pieczone
Autor: AdobeStock Dwukrotnie pieczone ziemniaki zawsze cieszą się powodzeniem. 
łatwy
60 min
4

Ziemniaki pieczone z serem i kiełbasą nabierają smaku dzięki dwukrotnemu pieczeniu. Raz piecze się je w całości, a potem drąży i powstałe zagłębienia nadziewa masą maślano-ziemniaczaną z tartym serem. Takie ziemniaki pasują do pieczonego mięsa i dań z grilla. Jeśli nadzienie wzbogacimy wędzonym boczkiem, drobno pokrojoną kiełbasą lub przesmażonym mięsem, pieczone ziemniaki staną się pożywnym daniem samodzielnym. Razem z zieloną sałatą doskonale sprawdzą się w roli ciepłego dania na kolację. 

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 120 g sera mozzarella
  • 120 g sera cheddar
  • 150 g kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek zielonej cebulki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i dokładnie oczyścić, a następnie upiec w piekarniku w temperaturze 145°C przez 60 minut. 
  • Sery zetrzeć na tarce. Kiełbasę pokroić w kostkę. Wydrążyć upieczone ziemniaki, miąższ wymieszać z połową startych serów, pokrojoną kiełbasą, posiekaną razem ze szczypiorkiem cebulką oraz masłem. 
  • Nafaszerować ziemniaki przygotowaną masą, a ich wierzch posypać resztą sera i piec 15 minut piekarniku rozgrzanym do 180°C.