Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

2021-03-29
mk-zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym-niedrogi-i-szybki-pomysl.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana - pomysł na pyszny obiad.
łatwy
45 min
4

Doskonały pomysł na obiad – łatwe, a przede wszystkim niedrogie danie na ciepło. Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem zajmie ci niespełna godzinę. Sprawdź, jak to zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g margaryny
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 350 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ugotowania ziemniaków – obierz kartofle, zalej wodą, dodaj soli i gotuj aż do momentu, kiedy będą całkowicie miękkie.
  • Następnie połowę margaryny rozpuść w drugim garnku, dodaj do tego 3 ząbki czosnku, posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu. Dodaj do tego mięso mielone i smaż całość do momentu, aż mięso zmieni swój kolor.
  • Kiedy ziemniaki się już ugotują, rozgnieć je. Dodaj do nich resztę margaryny, mleko i rozgniataj do momentu, aż uzyskasz puree. Ziemniaki przypraw solą i pieprzem.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozłóż puree. Na nim rozłóż mięso mielone, a na mięso znowu rozłóż warstwę ziemniaków. Posmaruj ostatnią warstwę puree żółtkiem, żeby całość ładnie się zapiekła.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.                                                            
Beszamel - jak kupować ziemniaki?