Zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem: sprawdzony przepis

2021-11-04
zapiekanka-ziemniaczana-z-mielonym-indykiem-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem indyka to danie sycące o każdej porze roku
łatwy
40 min
4

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem to danie łatwe do przygotowania. Nie wymaga wielu produktów, a czas zapiekania to zaledwie 25 minut. Oto nasz sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sprawdź koniecznie i przekonaj się, jak proste w wykonaniu i zarazem pyszne jest to danie.

SKŁADNIKI

  • 350 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki należy obrać, a następnie pokroić. Cebulę oraz czosnek posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, a następnie wrzucić do wrzącej wody (wodę posolić) i gotować 4 minuty, po czym odcedzić.  
  • Na 2 łyżkach oleju podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego pokrojone pieczarki. Po mniej więcej minucie dodać mięso i razem smażyć. Można przyprawić solą, pieprzem i ziołami w zależności od tego, co kto lubi. 
  • Naczynie do zapiekania należy natłuścić łyżką oleju. Ułożyć na nim połowę plastrów ziemniaków, a na nie nałożyć mięsny farsz. Przykryć to pozostałymi ziemniakami, polać śmietaną, a całość posypać parmezanem.  
  • Tak przygotowaną zapiekankę należy zapiekać przez 25 minut najlepiej w temperaturze 190°C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?