Zapiekanka ze szpinakiem: przepis na pyszne danie bez mięsa

Zapiekanka ze szpinakiem: przepis na pyszne danie bez mięsa

Autor Zdjęcia: materiały prasowe

Zapiekanka ze szpinakiem - pyszne i łatwe w przygotowaniu danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanka ze szpinakiem jest prosta i szybka w przygotowaniu, a na dodatek niedroga. Możemy podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Dzięki swojej prostocie danie to idealnie sprawdza się także wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Nic dziwnego, że zapiekanki cieszą się coraz większą popularnością!

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta pieprzu
  • sól
  • koncentrat pomidorowy
  • majonez
  • suszone pomidory w oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

  • Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju.

  • Dołożyć szpinak, wymieszać i dusić kilka minut.

  • Przyprawić do smaku.

  • Do wysmarowanej olejem formy na tartę kłaść warstwy: szpinaku, ziemniaków, szpinaku.

  • Wierzch posmarować cienko koncentratem pomidorowym. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 st. C.

  • Udekorować majonezem i suszonymi pomidorami.