Zapiekanka z selera z niebieskim serem

Zapiekanka z selera z niebieskim serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z selera z niebieskim serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z selera z niebieskim serem to proste danie wegetariańskie, albo dodatek na ciepło do dań mięsnych.

Składniki

  • 1-2 średniej wielkości selery

  • 500 ml śmietany

  • 100 g posiekanych, prażonych orzechów (laskowych lub włoskich - wg upodobania)

  • 1 łyżka masła lub oliwy

  • sól, pieprz

  • 150 g sera z niebieską pleśnią (jeśli ktoś nie lubi może być zwykły żółty ser)

  • ulubiona przyprawa (chili, kminek, zioła)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC.

  • Oczyszczone i obrane selery pokrój w 1,5 cm plastry. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez ok. 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

  • Żaroodporne naczynie nasmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami seler, orzechy, ulubione przyprawy, seler, orzechy. Polej śmietaną i zapiekaj 15 minut.

  • Wyjmij z piekarnika, posyp serem, przyprawami, pieprzem i wstaw z powrotem do piekarnika do momentu, gdy ser nabierze złotego koloru.