Zapiekanka z makaronu z bakłażanem i mozzarellą: przepis

Zapiekanka z makaronu z bakłażanem i mozzarellą: przepis

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Bakłażan z sosem pomidorowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna zapiekanka makaronowa z bakłażanem i mozzarellą będzie znakomitą potrawą w chłodne dni. Jest bardzo sycąca i niezwykle smaczna. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

  • 2 duże bakłażany

  • 3 dojrzałe pomidory

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • duża mozzarella

  • pół szklanki mąki

  • 50 g masła

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 500 g makaronu (penne)

  • 100 g sera parmezan

  • sól

  • pieprz

  • świeża bazylia

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyć bakłażany, pokroić je w plastry, posypać solą i odstawić na godzinę.

  • Odcisnąć, obtoczyć w mące i smażyć na wolnym ogniu.

  • Pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Delikatnie zarumienić, dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, posolić, popieprzyć, dodać część bazylii. Dusić 10 min.

  • Posiekać natkę, bazylię i czosnek. Wymieszać, odstawić.

  • Makaron ugotować al dente.

  • Wysmarować kamionkowe naczynie masłem.

  • Na spód wlać niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać parmezanem.

  • Wyłożyć wcześniej wymieszany z sosem pomidorowym makaron, przykryć go bakłażanem i stworzyć kilka warstw. Ostatnia to bakłażan, mozzarella, zioła, parmezan i kawałki masła.

  • Piec 20 min w temperaturze 180°C.