Zapiekanka z kaszy gryczanej [przepis] - z kiełbasą i pieczarkami

2021-03-29
jak-zrobic-zapiekanke-z-kaszy-gryczanej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kasza gryczana w zapiekankach to zdrowsza alternatywa dla makaronu czy ziemniaków
łatwy
80 min
4

Kasa gryczana jest idealna na chłodne dni - pożywna, sycąca oraz wzmacniająca odporność. Warto dodawać ją do zapiekanek zamiast makaronu czy ziemniaków. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej z kiełbasą i pieczarkami. Podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag kiełbasy
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować na sypko, a następnie zostawić do ostygnięcia.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  • Pieczarki oraz kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie dodać do cebuli i czosnku. Całość jeszcze podsmażyć przez chwilę.
  • Kaszę oraz składniki z patelni wyłożyć do miski. Dodać jajka i przyprawy, wszystko delikatnie ze sobą połączyć.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wymieszanych składników, wymieszać (5 dkg sera zostawić do posypania na wierzch).
  • Masę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym serem. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.