Zapiekanka z cukinii na cieście francuskim: sprawdzony przepis

2021-03-29
zapiekanka-z-cukinii-na-ciescie-francuskim-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli smak cukinii nie do końca Cię przekonuje, przygotuj z niej zapiekankę - szybko zmienisz zdanie!
łatwy
50 min
4

Zapiekanka z cukinii to danie bezmięsne, dlatego można je podać, gdy zapraszamy na kolację wegetarian. Jednak cukinia w takim wydaniu z pewnością zasmakuje także mięsożercom. Podajemy przepis na łatwą zapiekankę z cukinii na cieście francuskim.

SKŁADNIKI

  • 3-4 średnie cukinie
  • kilka suszonych pomidorów
  • ok. 150 g sera koziego
  • 1-2 opakowania orzeszków piniowych lub migdałów w płatkach
  • świeża bazylia
  • 2 całe jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g twardego sera żółtego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • chili lub pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, ścieramy na drobnych oczkach i solimy, odstawiamy na ok. 10 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy masę: serek kozi mieszamy z jajkami. Następnie odciskamy cukinię z nadmiaru wody i dodajemy do niej pomidory, przeciśnięty czosnek i pokrojoną bazylię.
  • Dodajemy to do serka koziego wymieszanego wcześniej z jajkami. Do masy można również dodać część drobno pokrojonych orzeszków lub migdałów. Wrzucamy też 3 łyżki startego żółtego sera. Do smaku dodajemy ostrej papryczki albo pieprzu cayenne.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem, wykładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, przysypujemy szczelnie orzeszkami pinii lub płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.