Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka z czerstwego chleba z boczkiem i mozzarellą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanka z czerstwego chleba to sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności. Czerstwe pieczywo z dodatkiem aromatycznego boczku i delikatnej mozzarelli smakuje znakomicie.

Składniki

  • 200 g czerstwego chleba

  • 100 g wędzonego boczku

  • 100 g sera mozzarella

  • biała część pora

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb pokroić w kawałki, pora w plasterki, a boczek i ser w drobną kostkę.

  • Śmietanę, mleko i jajka zmiksować z przyprawami.

  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć chleb, posypać serem, boczkiem i plasterkami pora. Zalać śmietaną.

  • Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0