Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy

2021-03-29
Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy
Autor: Shutterstock Pyszne i sycące danie z dostępnych składników
łatwy
45 min
4

Szukasz pomysłu na oryginalne danie z ziemniaków? Oto zapiekanka - prosta do wykonania i pyszna. Nadaje się, by podać ją gościom. Pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków, jarmużu, fasoli i kiełbasy zauroczy każdego. 

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 450 g jarmużu
  • 300 g kiełbasy zwyczajnej
  • 200 ml bulionu lub osolonej wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych typu pelati
  • 2 puszki białej lub czerwonej fasoli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól i pieprz
  • pół szklanki tartego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę odcedzić, cebulę i czosnek drobno posiekać, bataty pokroić w grubą kostkę, kiełbasę pokroić na plasterki, jarmuż porwać na mniejsze kawałki, grube łodygi usunąć. 
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać kiełbasę, krótko smażyć. Dodać bataty, dolać bulion i gotować 10-12 minut. 
  • Na koniec dodać odcedzoną fasolę, jarmuż i pomidory z puszki oraz przyprawy. Zamieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Wierzch posypać tartym serem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, zapiekać do zrumienienia wierzchu. 
  •