Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym

2021-03-29
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Pomiędzy roladkami można ułożyć całe pomidorki niewielkich rozmiarów, które po upieczeniu nabierają słodyczy
łatwy
45 min
4

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 duże bakłażany
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 puszki posiekanych pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 100 g tartego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości nieco mniej niż 1 cm. Posmarować oliwą lub olejem i zgrillować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. 
  • Cebulę i czosnek pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju. 
  • W misce wymieszać mięso, jajko, tartą bułkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać oregano i cząber, wymieszać.
  • Posiekane pomidory wymieszać z bazylią i oregano, doprawić solą i pieprzem. 
  • Na plastrach bakłażana kłaść porcję nadzienia i zwijać roladki.
  • Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę sosu. Ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40 minut. 
  •