Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomiędzy roladkami można ułożyć całe pomidorki niewielkich rozmiarów, które po upieczeniu nabierają słodyczy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek. 

Składniki

  • 2 duże bakłażany

  • 5 łyżek oleju lub oliwy

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki

  • 1 jajko

  • 4 łyżki tartej bułki

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 puszki posiekanych pomidorów

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka bazylii suszonej

  • 1 łyżeczka oregano suszonego

  • 100 g tartego sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości nieco mniej niż 1 cm. Posmarować oliwą lub olejem i zgrillować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. 

  • Cebulę i czosnek pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju. 

  • W misce wymieszać mięso, jajko, tartą bułkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać oregano i cząber, wymieszać.

  • Posiekane pomidory wymieszać z bazylią i oregano, doprawić solą i pieprzem. 

  • Na plastrach bakłażana kłaść porcję nadzienia i zwijać roladki.

  • Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę sosu. Ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40 minut. 

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5