Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem: prosty przepis

Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem: prosty przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Zapiekana cykoria to świetny pomysł na kolację czy lunch

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Cykoria to świetny zamiennik sałaty - szczególnie w czasie zimy. Ponadto dobrze zaspokaja apetyt i czujemy się syci. Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem to prosty sposób na wykorzystanie walorów tego warzywa. Podajemy prosty przepis na pieczoną cykorię!

Składniki

  • 5 małych cykorii
  • ok. 2 łyżek masła
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej albo boczku
  • 1/2 l mleka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • 25 dag sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczoną i opłukaną cykorię przekroić na połówki. Gorzkawe głąby ze środka usunąć. Włożyć na 3 minuty do osolonego wrzątku. Odsączyć, a następnie polewać zimną wodą. Odstawić na durszlaku.

  • Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podsmażyć.

  • Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić i gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu.

  • Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz połowę startego sera, dobrze wymieszać ze sobą składniki.

  • Cykorię zawijać w boczek lub szynkę. Formę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim cykorię i polać sosem.

  • Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia posypać serem. Danie jest gotowe, gdy ser się zarumieni.

Cykoria to pyszny składnik sałatek. Dzięki lekkiej goryczy nadaje im specyficznego smaku. Na rynku dostępna jest od listopada do wczesnej wiosny. Najlepsze są te małe w kolorze białym i ze zwiniętymi listkami. Co ciekawe cykorię powinno się hodować bez dostępu światła. Przed posiekaniem należy ją dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć wówczas nie straci swojego charakterystycznego gorzkiego smaku.