Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekana cukinia to doskonały pomysł na bezmięsny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne. Cukiniowa zapiekanka jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Może także stanowić pyszny dodatek do smażonego mięsa. 

Składniki

  • 2 zielone cukinie

  • 2 kabaczki, czyli żółte cukinie

  • 2 czerwone papryki

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 puszki czerwonej fasoli

  • 2 łyżki oliwy

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 4 jajka

  • 100 g startego żółtego sera

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie i kabaczki pociąć na plastry grubości 1 cm. Posolić i odstawić, aby warzywa puściły sok. 

  • Paprykę pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • Fasolę odcedzić.

  • Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek.

  • Jajka rozmącić, dodać jogurt, przyprawy i dobrze wymieszać.

  • Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

  • W naczyniu do zapiekania układać warstwami: cukinię, cebulę i czosnek, fasolę i żółty ser, powtórzyć czynności do wyczerpania składników.

  • Zalać mieszaniną jajek i jogurtu.

  • Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut lub do zrumienienia wierzchu. 

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0