Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą

2021-03-29
Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą
Autor: Shutterstock Włoska kapusta zapiekana z gorgonzolą to pyszne i niedrogie danie.
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z kapusty? Czemu nie? Włoska kapusta zapiekana z serem gorgonzola to smaczne i niezwykle aromatyczne danie, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty włoskiej
  • 150 g gorgonzoli
  • 50 g gęstej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki siekanych migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę opłukać, przekroić 8 części, usunąć głąb i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 8 minut. Odcedzić, zahartować zimną wodą i osączyć.
  • Gorgonzolę rozgnieść widelcem i wymieszać ze śmietaną, dodać posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
  • Kapustę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu do zapiekania, posypać siekanymi migdałami i zalać sosem serowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 25 minut.