Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno

Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie to doskonałe źródło witamin i błonnika, a przede wszystkim - smaku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Warzywka zapiekane w czosnkowej marynacie to danie zdrowe, łatwe do przygotowania i niezbyt drogie, a bardzo efektowne. Warto  takie warzywa przygotowywać choćby raz w tygodniu - to dodatek do obiadu albo samodzielne posiłek odpowiedni na lunch lub kolację.

Składniki

  • 1 duża cukinia

  • 2-3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 3-4 nieduże ziemniaki

  • 1 papryka

  • 3-4 średniej wielkości pomidory

  • cebula dymka

  • posiekana natka pietruszki

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • opcjonalnie ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory pokroić na ćwiartki, natkę pietruszki drobno posiekać, pozostałe warzywa pokroić w plasterki albo łódeczki

  • Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, oprószyć ulubionymi przyprawami.

  • W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi. Pędzelkiem nanieść marynatę na warzywa

  • Naczynie przykryć pokrywą lub folia aluminiową i zapiekać warzywa w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut - do miękkości ziemniaków.

  •  Podczas pieczenia obrócić warzywa i polać sosem, który spływa na dno naczynia.

  • Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.  Zapiekane warzywa mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek, np. kaszy i mięsa.

  • Warzywa będą również świetnie smakować np. z sosem czosnkowym albo dipem jogurtowo - ziołowym.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5