Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno

2021-03-29
Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno
Autor: Shutterstock Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie to doskonałe źródło witamin i błonnika, a przede wszystkim - smaku!
łatwy
25 min
4

Warzywka zapiekane w czosnkowej marynacie to danie zdrowe, łatwe do przygotowania i niezbyt drogie, a bardzo efektowne. Warto  takie warzywa przygotowywać choćby raz w tygodniu - to dodatek do obiadu albo samodzielne posiłek odpowiedni na lunch lub kolację.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • 1 papryka
  • 3-4 średniej wielkości pomidory
  • cebula dymka
  • posiekana natka pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na ćwiartki, natkę pietruszki drobno posiekać, pozostałe warzywa pokroić w plasterki albo łódeczki
  • Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, oprószyć ulubionymi przyprawami.
  • W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi. Pędzelkiem nanieść marynatę na warzywa
  • Naczynie przykryć pokrywą lub folia aluminiową i zapiekać warzywa w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut - do miękkości ziemniaków.
  •  Podczas pieczenia obrócić warzywa i polać sosem, który spływa na dno naczynia.
  • Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.  Zapiekane warzywa mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek, np. kaszy i mięsa.
  • Warzywa będą również świetnie smakować np. z sosem czosnkowym albo dipem jogurtowo - ziołowym.