Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ukraińskie czanachi to smaczna zapiekanka z mięsa i warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Czanachi oryginalnie przygotowuje się je z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie.

Składniki

  • pół kg mięsa

  • 5 średnich ziemniaków

  • 2 cebule

  • 3 pomidory

  • spora garść fasolki szparagowej

  • 1 duży bakłażan

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone na kawałki mięso włóż do żaroodpornego naczynia.

  • Warzywa umyj i obierz. Fasolkę połam na kawałki, cebulę pokrój w kostkę, ziemniaki w plasterki.

  • Wyłóż warstwę tych warzyw na mięsie, a następnie przykryj je pokrojonymi w plastry bakłażanami i pomidorami.

  • Przypraw solą i pieprzem, zalej wrzącą wodą (ok 2 szklanki).

  • Piecz w temperaturze 180 st. C. ok 2 godzin.

Ocena: 2,5