Ukraińskie chanachi - przepis na pyszną zapiekankę

Ukraińskie czanachi
Autor: Shutterstock Ukraińskie czanachi to smaczna zapiekanka z mięsa i warzyw.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Chanachi oryginalnie przygotowuje się z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Smakuje równie wybornie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone na kawałki mięso włóż do żaroodpornego naczynia.
  • Warzywa umyj i obierz. Fasolkę połam na kawałki, cebulę pokrój w kostkę, ziemniaki w plasterki.
  • Wyłóż warstwę tych warzyw na mięsie, a następnie przykryj je pokrojonymi w plastry bakłażanami i pomidorami.
  • Przypraw solą i pieprzem, zalej wrzącą wodą (ok 2 szklanki).
  • Piecz w temperaturze 180 st. C. ok 2 godzin.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?

Galeria: 10 przepisów na zapiekanki ziemniaczane!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej