Tortellini zapiekane w sosie z warzywami: przepis na łatwą zapiekankę

Tortellini zapiekane w sosie z warzywami: przepis na łatwą zapiekankę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka  z tortellini w sosie pomidorowym z warzywami to świetny pomysł na szybki posiłek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami to bardzo łatwy przepis na domową zapiekankę. Tortellini to malutkie włoskie pierożki w kształcie uszek. W tym daniu można wykorzystać tortellini z różnymi nadzieniami. Również serowymi. Prosty przepis na wyczyszczenie lodówki i przygotowanie pysznego ciepłego dania dla całej rodziny. 

Składniki

  • 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym np. szynkowym

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • 1 mała cukinia

  • 1 puszka kukurydzy

  • 4 ząbki czosnku

  • 450 ml przecieru pomidorowego 

  • 150 g serka ricotta

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 

  • 150 g tartego sera

  • 50 g parmezanu startego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortellini gotować 3 minuty w osolonym wrzątku.

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 2-4 minuty. Nie przypalić cebuli.

  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 

  • Dodać kukurydzę i czosnek, smażyć 1-3 minuty.

  • Wlać przecier pomidory, dodać serek ricotta i przyprawy. Posolić i popieprzyć. Zagotować.

  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na dnie ugotowane tortellini, zalać sosem. Posypać tartymi serami.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać do rozpuszczenia i zrumienienia sera. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0